News
Strana 1 od 2 (od 68 zapisa)
Akrap: Sankcije koje su nametnute Rusiji uistinu djeluju
Situaciju u Ukrajini, gdje borbe traju već više od pet mjeseci, za Studio 4 HTV-a komentirao je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.
Objavljeno: 01 Aug 2022 01:24:00 PM
Akrap: Imamo novu fazu rata - bitku za vrijeme
Rusi su jutros raketirali ukrajinski glavni grad Kijev, čule su se četiri eksplozije u stambenoj četvrti blizu središta grada, ali glavna je vijest da su Rusi osvojili Sjeverodoneck i zaokružili svoje revidirane vojne planove u drugoj fazi invazije na Ukrajinu.
Objavljeno: 25 Jun 2022 02:09:00 PM
Akrap: Ozbiljan incident, no Zagreb nije bio cilj
U Dnevniku HTV-a gostovao je Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba. Komentirao je sinoćnji pad bespilotne letjelice na Jarunu kod Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu, istragu, kao i obranu Republike Hrvatske.
Objavljeno: 11 Mar 2022 09:18:00 PM
Razgovor s dr. sc. Gordanom Akrapom: konferencija o Miroslavu Tuđmanu
U ponedjeljak 31. siječnja i utorak 1. veljače u Zagrebu će se održati znanstveni skup „Miroslav Tuđman i Akraporganizacija znanja“. O organizaciji i temama skupa, ali i o aktualnim geopolitičkim i sigurnosnim pitanjima razgovarali smo s dr. sc. Gordanom Akrapom, predsjednikom Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.
Objavljeno: 27 Jan 2022 10:36:00 PM
HTV Otvoreno - Pogrešno je postavljena teza da je netko protiv Bradleyja
Još 25 dana ostalo je do isteka američke ponude za djelomičnu donaciju 84 borbena vozila pješaštva Bradley. Koliko bi stajala modernizacija rabljenih Bradleya, što bi to značilo za "Đuru Đakovića" i je li dugoročno isplativija nabava novih njemačkih borbenih vozila Lynx bile su neke od tema večerašnje HTV-ove emisije Otvoreno
Objavljeno: 06 Jan 2022 02:54:00 PM
Akrap: Srbijanski MIG-ovi 29 neusporedivi s Rafalima koje kupujemo
Što posjet predsjednika Emmanuela Macrona donosi Hrvatskoj? Je li osigurana francuska potpora za ulazak u šengenski prostor? Može li kupnja Rafalea ugroziti strateško partnerstvo s SAD-om? Hoće li nam se otvoriti tržište sedmoga gospodarstva svijeta? Je li, nakon odlaska Angele Merkel, Macron najutjecajniji političar u Europskoj uniji?
Objavljeno: 26 Nov 2021 09:14:00 AM
Akrap o kupnji Rafala: Ovo je odličan potez, ali trebat će vremena za prilagodbu
Što dolazak Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Hrvatsku u strateškom, diplomatskom, ali i vojnom aspektu znači za našu zemlju. Njegov dolazak najavljuje se još od 2018. godine, a Hrvatska i Mađarska jedine su dvije države EU-a koje u svom mandatu Francuski predsjednik nije posjetio.
Objavljeno: 25 Nov 2021 09:08:00 AM
Gordan Akrap: “Oni će se dogovoriti, ne danas, ali hoće u narednih deset ili 15 dana”
Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap u utorak je komentirao sukob predsjednika Zorana Milanovića s ministrom obrane Marijem Banožićem.
Objavljeno: 09 Nov 2021 03:27:00 PM
Održana važna konferencija o strategijama i suočavanju s hibridnim prijetnjama 21. stoljeća
Zaključak konferencije jest da hibridne prijetnje i načini zlonamjernog utjecaja na kognitivne aspekte upotrebom operacija utjecaja na mišljenje i ponašanje dezinformiranjem, predstavljaju vrlo ozbiljan problem u suočavanju sa suvremenim ugrozama
Objavljeno: 06 Sep 2021 10:41:00 PM
Međunarodna sigurnosna elita na konferenciji o hibridnim prijetnjama u Zagrebu
Naglasak ovogodišnje konferencije bio je na razmjeni iskustva te integraciji znanja i sposobnosti
Objavljeno: 06 Sep 2021 10:31:00 PM
Međunarodna sigurnosna elita okupila se na konferenciji o hibridnim prijetnjama u Zagrebu
Naglasak ovogodišnje konferencije bio je na razmjeni iskustva te integraciji znanja i sposobnosti mreže mladih europskih znanstvenika s ciljem podizanja svijesti o potrebi ranog prepoznavanja širenja dezinformacija u javnom prostoru.
Objavljeno: 04 Sep 2021 08:22:00 PM
Sigurnosni izazovi s kojima se svijet suočava
Covid 19, stanje u Afganistanu, hibridne prijetnje - sve su to sigurnosni izazovi s kojima se svijet suočava, pa tako i naša zemlja. O tim se izazovima raspravljalo na zagrebačkom Sigurnosnom forumu, jedinom takvom događaju u Europi. Stručnjaci iz 30 zemalja ponudili su analize i prognoze vezane uz aktualne prijetnje.
Objavljeno: 04 Sep 2021 08:10:00 AM
Hibridni rat u susjedstvu: Tko to i s kakvim ciljem koristi društvene mreže i cyber prostor za ciljane akcije? (tportal)
Hibridne prijetnje su koordinirana, usmjerena i usklađena djelovanja kojima se napadaju ciljana publika, društvo, odnosno država, iskorištavaju postojeće te stvaraju nove ranjivosti i podjele, napadaju se demokratski ustroj i institucije društva i države uporabom političkih, gospodarskih, vojnih, civilnih, sigurnosnih, izvještajnih, energetskih, medijskih, zdravstvenih, informacijsko-komunikacijskih i inih sustava i sredstava.
Objavljeno: 01 Sep 2021 10:51:00 AM
MORH: Održana CEDC radionica Suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja
U sklopu hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom pod domaćinstvom Ministarstva obrane održana radionica “Suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja”
Objavljeno: 08 Jun 2021 06:34:00 PM
Razgovor s. dr. sc. G. Akrapom (II dio): SAD su još uvijek jedina stvarna svjetska velesila
Nakon prvoga dijela razgovora s dr. sc. Gordanom Akrapom, u kojemu smo govorili o kriznim situacijama koje potresaju Hrvatsku i o geopolitičko-sigurnosnoj situaciji u hrvatskome okruženju, donosimo drugi dio razgovora o zbivanjima na globalnoj geopolitičkoj sceni.
Objavljeno: 17 Mar 2021 03:32:00 PM
Razgovor s dr. sc. G. Akrapom (I dio): Uopće ne sumnjam da će bl. Stepinac postati svetac Katoličke crkve
O kriznome upravljanju i strateškom komuniciranju u kriznim situacijama kojima svjedočimo posljednjih godinu dana, ali i o geopolitičkim i geostrateškim temama razgovarali smo s dr. sc. Gordanom Akrapom, čelnikom Instituta za istraživanje hibridnih sukoba te stručnjakom za informacijske znanosti, komunikologiju i krizno upravljanje.
Objavljeno: 21 Feb 2021 03:22:00 PM
Gordan Akrap: “Cjepivo je strateško oružje, a ide onom tko ima više novaca”
Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap u ponedjeljak je u emisiji ‘Novi Dan’ N1 televizije komentirao situaciju oko krize s cjepivom. Smatra da je rat oko cjepiva zapravo politička igra u kojoj cjepivo prvenstveno ide zemljama koje ponude više novaca.
Objavljeno: 01 Feb 2021 01:29:00 PM
Koje su posljedice proglašenja stanja katastrofe i je li Vlada trebala ranije reagirati?
Očekuje se da će država preuzeti znatan dio financiranja rada službi na terenu
Objavljeno: 05 Jan 2021 03:50:00 PM
Stručnjak za sigurnost: "Nije pitanje hoće li se krize događati, nego kad, gdje i kojim intenzitetom. Treba napraviti jednu ključnu stvar"
Jesu li COVID-19, a potom potresi u Zagrebu te Petrinji i okolici razotkrili nepravilnosti u sustavu nacionalne sigurnosti? Je li država trebala ranije reagirati?
Objavljeno: 05 Jan 2021 11:28:00 AM
Gordan Akrap: Ne može se na svim mjestima pomoći u isto vrijeme
Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap iz Centra za istraživanje hibridnih sukoba komentirao je za N1 sustav sigurnosti u Hrvatskoj, upravljanje hitnim situacijama te kako bolje upravljati kriznim situacijama.
Objavljeno: 04 Jan 2021 03:39:00 PM
Stručnjak za sigurnost: Nije se smio dopustiti stihijski ulazak na potresno područje
Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap iz Centra za istraživanje hibridnih sukoba komentirao je za N1 Televiziju sustav sigurnosti u Hrvatskoj, upravljanje hitnim situacijama te kako bolje upravljati kriznim situacijama.
Objavljeno: 04 Jan 2021 03:29:00 PM
Sve je više izazova za sigurnosni sustav
Početkom rujna u Zagrebu je održan Sigurnosni forum pod nazivom "Hibridne prijetnje i ratovi u 21. stoljeću - kako učiniti društvo i kritičnu infrastrukturu otpornom na nove prijetnje".
Objavljeno: 09 Oct 2020 01:30:00 PM
Gordan Akrap: Utrka za cjepivom kao spuštanje na Mjesec, sve nauštrb kvalitete
Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnog ratovanja komentirao je u N1 studiju uživo globalne sigurnosne izazove kada je u pitanju pandemija. Smatra da su odluke zemalja koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu prije svega epidemiološke, ali da je glavni problem što je Europska unija to prepustila članicama i nema jedinstven pristup.
Objavljeno: 26 Aug 2020 01:25:00 PM
dr.sc. Gordan Akrap: "Prosvjede u Beogradu su prema kaosu usmjerili radikalno desni i lijevi krugovi, uz potporu ruskih tajnih službi"
Prosvjedi u Srbiji prerasli su u nezadovoljstvo protiv režima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a stanje je komentirao stručnjak za sigurnost Gordan Akrap, s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.
Objavljeno: 10 Jul 2020 04:13:00 PM
Dominiraju dezinformacije kojima je cilj širenje virusa
Stručnjak za sigurnost dr. Gordan Akrap u Dnevniku Nove TV govorio je o cyber ratu koji se vodi paralelno s borbom protiv širenja zaraze koronavirusom.
Objavljeno: 15 Mar 2020 11:05:00 PM
Sigurnosna analiza: bolest COVID-19 izazvana koronavirusom SARS-CoV-2
Mediji, a posebno različite društvene mreže te aplikacije za razmjenu poruka mobilnim uređajima, najčešće su sredstvo za brzo, učinkovito dijeljenje dezinformacija prema ciljanim publikama, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. Cilj dezinformatora je najčešće razbijanje nacionalnog zajedništva u mirnodopskim i/ili kriznim situacijama, smanjivanje obrambenih sposobnosti napadnutog, izazivanje kaosa, nereda, nesigurnosti, nepovjerenja u državne institucije te poticanje nereda i nasilja na otvorenim prostorima kao krajnji cilj destabilizacije društva i države.
Objavljeno: 10 Mar 2020 10:11:00 PM
Proces proširenja EU-a je i ozbiljno sigurnosno pitanje - Intervju: Gordan Akrap
Premda su do zagrebačkog summita o proširenju EU-a na Zapadni Balkan ostala još nešto više od dva mjeseca, oko tog pitanja u EU-u postoje i dalje nesuglasice, primjerice Macron je u tom smislu izrazio skepsu. Koliko je buduće proširenje EU-a na Zapadni Balkan, osim političkog, također i sigurnosno pitanje, pitali smo dr. sc. Gordana Akrapa, predsjednika Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba.
Objavljeno: 29 Feb 2020 04:44:00 PM
In Search of a Systematic Approach to Hybrid Threats
At the end of the 20th century, starting with the Croatian Homeland War until operation Allied Force in 1999, a change in the importance of influence operations in crisis and war management was evident. Influence operations became, slowly but surely, the primary model of crisis creation and management with the aim of imposing one’s will on a selected target audience.
Objavljeno: 23 Jan 2020 08:20:00 PM
Kratko i jasno: Gordan Akrap - Sigurnosnih izazova bit će sve više
Može se očekivati da će 2020. biti godina u kojoj će dominirati vođenje hibridnih i posredničkih (proxy) sukoba i ratova, u kojoj će se hibridne prijetnje koristiti kao moćan instrument nametanja vlastite volje napadnutima te da će kritična infrastruktura, posebno informacijsko-komunikacijska, vodno-prehrambena i energetska, biti prve na udaru brojnih sigurnosnih izazova.
Objavljeno: 05 Jan 2020 02:46:00 PM
Deset smetnji koje bi mogle obilježiti svijet u idućoj godini
Prema većini zapadnjačkih procjena ovih deset smetnji obilježit će 2020: klimatske promjene, politika Rusije prema Srednjem istoku, migracije, reperkusije povezane s digitalnim dobom, iranski posrednički ratovi, dinamika političkih odnosa u zemljama Perzijskog zaljeva, transnacionalni kriminal, kineski ekonomski ratovi, promjene u globalnom političkom i ekonomskom sustavu te generiranje i zaustavljanje revolucija.
Objavljeno: 28 Dec 2019 08:03:00 AM
Sigurnosna analiza - prosinac 2019.
Republika Hrvatska je u posljednje vrijeme suočena s ozbiljnim optužbama prema kojima policija nezakonito čuva svoju granicu te prema nezakonitim migrantima postupa na krajnje nehuman i nečovječan način. 
Objavljeno: 09 Dec 2019 10:11:00 PM
Croatia and the WB6 States Conference
Program and images from conference held at the Croatian Institute of History
Objavljeno: 09 Dec 2019 09:55:00 PM
Panel diskusija povodom 70 godina NATO-a u Zagrebu
U Zagrebu je u sklopu projekta ”NATO: 1949 – 1999 – 2019 / Dvadeset godina Poljske u sedamdeset godina Alijanse”  održana panel diskusija o prošlosti i budućnosti Sjevernoatlantskog saveza i izazovima sa kojima se NATO danas suočava.
Nakon panel diskusije direktor Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap održao je prezentaciju o hibridnim ugrozama za zapadne demokracije.
Objavljeno: 09 Dec 2019 12:02:00 PM
Kontekst: Špijuniranje u regiji
Zbog čega su pojačane obavještajne aktivnosti u zemljama regije i kako djeluju? Na koji način se vrši utjecaj na pojedince i grupe u nekoj državi? Kakvi su interesi velikih sila na ovim prostorima?
Objavljeno: 04 Dec 2019 01:15:00 PM
BiH je disfunkcionalna država i teško se može suprotstaviti izazovima
Ante Letica, Institut za istraživanje hibridnih ratova: povratak boraca iSiL-a predstavlja ozbiljan sigurnosni problem za zemlje u okruženju, ali i za Hrvatsku
Objavljeno: 25 Nov 2019 10:25:00 PM
Hrvatsko predsjedanje Unijom - To je najznačajniji događaj u povijesti Hrvatske i prilika koju moramo iskoristiti
itali smo dr. sc. Gordana Akrapa, jednog od sudionika eeđunarodne konferencije hrvatske industrije sigurnosti "Hrvatska 2020 - 1# EU", održana 4. travnja 2019. godine u Zagrebu, u određenoj se mjeri vezala i uz kontekst priprema Republike Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine, što nam može reći o sigurnosnim aspektima


Objavljeno: 15 Sep 2019 11:06:00 AM
Gordan Akrap: Europi je potreban globalni sporazum – digitalna Jalta
SAD već dugi niz godina pomno prati što se događa na istoku Azije. Na to ukazuju brojne studije napisane u korporaciji RAND po kojima SAD od 2025. više neće moći računati s povoljnim ishodom u slučaju oružanog sukoba s Kinom na tom području te neće moći, u slučaju kineske invazije, zaštititi Tajvan.
Objavljeno: 29 May 2019 06:01:00 PM
Analiza - Europska Unija i Zapadni Balkan: mogućnosti, izazovi, rješenja
Nestabilne administracije, nedostatak dogovora oko zajedničkih interesa i ciljeva, neizvjesna budućnost država WB6, potakla je i održavanje nedavnog skupa u Berlinu gdje su domaćini predstavnicima država WB6 bili njemačka kancelarka A. Merkel i francuski predsjednik E. Macron.
Objavljeno: 14 May 2019 05:45:00 PM
U tijeku je krvava borba za tržište - vratit će se diplomati (U mreži prvog, HRT)
Što znači protjerivanje ruskih diplomata iz SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja Unije mređu kojima je i Hrvatska? Kako će to utjecati na hrvatsko-ruske odnose? Je li slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta povod ili samo okidač za ovakve sankcije? O tome su u Mreži Prvog govorili Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, profesor Branko Caratan i komentator HRT-a Tihomir Vinković. 
Objavljeno: 27 Mar 2019 02:43:00 PM
‘Plenković ne griješi kada upozorava da je Hrvatska izložena hibridnom djelovanju’ (nacional.hr)
Jedan od glavnih organizatora trećeg Zagrebačkog sigurnosnog foruma i jedan od osnivača Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, Gordan Akrap, govori o opasnosti koju za Hrvatsku predstavljaju hibridni sukobi te o problemu zaštite kritične infrastrukture u ovom dijelu Europe
Objavljeno: 16 Mar 2019 02:36:00 PM
"Tuđman i Milošević nisu nikad razgovarali telefonom" (Studio 4, HRT)
Što je hibridni rat i koliko je on efikasan za destabilizaciju i polarizaciju društva te ima li to utjecaja na naše društvo i građane? To je tema o kojoj se govorilo u Studiju 4 HRT-a. 
Objavljeno: 14 Mar 2019 02:31:00 PM
Glas Slavonije - Vlada je suočena s brojnim izazovima, sigurnosni sustav mora prepoznati prijetnje!
Iz mnoštva knjiga koje je do sada objavio dr. sc. Gordan Akrap, poput izdanja "Specijalni rat", puno se toga može saznati o spregama politike i tajnih službi u 20. stoljeću s ciljem oblikovanja javnog mišljenja.
Objavljeno: 02 Feb 2019 11:10:00 AM
Održan okrugli stol „Industrija privatne sigurnosti – integralni dio koncepta Domovinske sigurnosti RH"
Temeljne vrijednosti koncepta Domovinske sigurnost su njegova dinamičnost s obzirom na različitost kriza i izazova s kojima se društvo i država može suočiti te intenzivna uključivost posebno u procesu definiranja modela i procesa kojima se teži prihvatiti i primijeniti moderna dostignuća u prevenciji ali i upravljanju krizama i rizicima. Govoreći o modernim prijetnjama tj. hibridnim prijetnjama zaključeno je kako je riječ o stvarnost o kojoj treba voditi računa naglašavajući jačanje sposobnosti njihovog ranog uočavanja i organiziranja primjerene reakcije.
Objavljeno: 07 Jul 2018 11:07:00 AM
dr.sc. Gordan Akrap - predavanje u belgijskom Club van Lotharingen
U četvrtak, 29 lipnja 2018. u 11.40 sati u sklopu BISC konferencije dr.dc. Gordan Akrap održati će u Club van Lotharingen, Cercle de Lorraine (Belgija), predavanje s temom "What is Hybrid Warfare and how should Corporate Security managers take this developing threat into account?"
Objavljeno: 15 May 2018 04:48:00 PM
Vecernji.hr - Dr. Gordan Akrap: Napad hakera na našu vodu izazvao bi kaos
Pitanje dostupnosti zdrave i pitke vode pojedincima i građanima jest jedno od najkrupnijih pitanja o kojima država mora voditi računa. 
Objavljeno: 03 Apr 2018 09:58:00 PM
HRT U mreži Prvog: U tijeku je krvava borba za tržište - vratit će se diplomati
Što znači protjerivanje ruskih diplomata iz SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja Unije mređu kojima je i Hrvatska? Kako će to utjecati na hrvatsko-ruske odnose? Je li slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta povod ili samo okidač za ovakve sankcije? O tome su u Mreži Prvog govorili Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, profesor Branko Caratan i komentator HRT-a Tihomir Vinković. 
Objavljeno: 27 Mar 2018 09:48:00 PM
nacional.hr - ‘Plenković ne griješi kada upozorava da je Hrvatska izložena hibridnom djelovanju’
Jedan od glavnih organizatora trećeg Zagrebačkog sigurnosnog foruma i jedan od osnivača Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, Gordan Akrap, govori o opasnosti koju za Hrvatsku predstavljaju hibridni sukobi te o problemu zaštite kritične infrastrukture u ovom dijelu Europe
Objavljeno: 13 Mar 2018 09:31:00 PM
Vijesti.HRT.hr - Interview dr.sc. Gordan Akrap: U Hrvatskoj imamo Institut za istraživanje hibridnih sukoba
Trebaju li novinari strahovati za slobodu medija kada političari govore o hibridnom medijskom ratu? Koliko je tanka crta između moguće kolektivne paranoje zbog inflacije lažnih vijesti i praćenja promjena u informacijsko komunikacijskim sustavima? Gdje je tu uloga Strategije o nacionalnoj sigurnosti? Je li Hrvatska kao mala zemlja uopće ugrožena hibridnim ratom? O tome je u "Intervjuu tjedna" s Jasminom Popović razgovarao dr. Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.
Objavljeno: 02 Dec 2017 04:09:00 PM
NET.hr - Interview dr.sc Gordan Akrap: Što je to hibridni rat? Ugledni stručnjak za Net.hr objasnio pojam koji je neke u Hrvatskoj ostavio u nedoumici
Pojam koji se posljednjih nekoliko tjedana uvukao u gotovo svaki javni diskurs, koji zabrinjava hrvatski državni vrh što se, baš kao i ostatak javnosti, bori s razumijevanjem samog značenja tog pojma je ‘hibridni rat’. Što je zapravo hibridni rat, kako je nastao i na koje se načine manifestira za Net.hr je objasnio jedan od vodećih stručnjaka na području zaštite od hibridnog djelovanja, dr. sc. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.
Objavljeno: 30 Nov 2017 11:55:00 PM
Večernji list - intervju Klasan, Domović, Akrap: Slovenija, Srbija i BiH već dulje vrijeme vode hibridni rat protiv Hrvatske
U javnosti se razbuktala rasprava po pitanju vodi li se protiv RH “hibridni medijski” rat. Svjesni činjenice da se Republika Hrvatska ponovno našla na poprištu sukoba nekoliko bitnih geostrateških interesa vodećih svjetskih sila i saveza te da se hrvatski i strani medijski prostor intenzivno koristi za plasiranje brojnih (dez)informacija protivnih nacionalnim interesima Republike Hrvatske, krajem prošle godine pokrenuli smo osnivanje Instituta za istraživanje hibridnih sukoba upravo kako bismo ukazali na te procese

Objavljeno: 28 Nov 2017 06:52:00 PM
Strana 1 od 2 (od 68 zapisa)